9 maart 2012

Recensie: Tweestrijd - Linda Jansma

Mishandeling is (gelukkig) een ver van mijn bed show voor mij en daarom was het in eerste instantie ook moeilijk om me in te leven in Hanna, hoofdpersoon in 'Tweestrijd'. Als je geslagen wordt, ga je toch weg? Maar gaandeweg kruipt ze in je huid en strijden gevoelens van boosheid, afschuw en medelijden om het hardst om voorrang. Hoe kan het gebeuren dat een intelligente, hard werkende jonge vrouw zich zo laat behandelen door haar man? Dat is denk ik de grote vraag waarmee veel vrouwen (en ook mannen!) worstelen die in dezelfde positie als Hanna verkeren.
Langzaam maar zeker wordt je zelfstandigheid en je persoonlijkheid van je afgenomen. Je raakt in een isolement waarbij het normaal wordt gevonden om mishandeld te worden of waarbij de mishandelde geen enkele uitweg ziet omdat er geen vangnet (meer) is. Wanneer is de maat vol?
Sonja is de nieuwe overbuurvrouw van Hanna en werkzaam bij de politie. Een pittige tante die zich de kaas niet van het brood laat eten. Kortom; de totale tegenpool van Hanna. Wanneer ze merkt dat Hanna mishandeld wordt, kan ze het niet laten zich ermee te bemoeien en zet daarmee een hele reeks van schokkende gebeurtenissen in werking.

Doordat boek afwisselend vanuit het perspectief van Hanna en van Sonja wordt verteld, kan de lezer af en toe even op adem komen en zich losscheuren uit de misère van Hanna en zich vastklampen aan de aardse nuchterheid van Sonja. Even niet die heftige emoties waardoor je je af en toe gemangeld voelt. Al lezende rijzen er steeds meer vragen: wie bezoekt Hanna tijdens haar bijna dagelijkse ritjes naar een begraafplaats? Waar komt de hanger vandaan die ze kado heeft gekregen van haar man Axel? Wat is ze Axel verschuldigd, waardoor ze zich zo door hem laat aftuigen maar toch bij hem blijft? Is dat liefde of speelt er nog meer? Nagelbijtend bereik je tenslotte de onverwachte en zeer knap geconstrueerde, huiveringwekkende finale.

Linda Jansma (1967) debuteerde in december 2010 ijzersterk met 'Caleidoscoop'. Met het manuscript van'Tweestrijd' won ze in 2009 een manuscriptenwedstrijd en deze is nu gelukkig omgevormd tot een prachtig en indrukwekkend boek waarmee ze haar naam als schrijfster van uitzonderlijk goede thrillers voor eens en altijd vestigt. Ze bewijst hiermee geen eendagsvlieg te zijn, maar tot de top van de Nederlandse thrillerauteurs te behoren. Over het thema huiselijk geweld heeft Linda gedegen onderzoek gedaan en onder andere gesproken met een aantal slachtoffers en een dader. Die expertise, gevoegd bij haar heldere en vlotte taalgebruik en schrijfstijl, maakt van 'Tweestrijd' een boek dat je gelezen moet hebben om jezelf daarna de vraag te stellen: wat zou ik doen wanneer mijn buurvrouw bont en blauw geslagen voor mijn deur staat?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten