3 januari 2014

Recensie: Gelukkige mensen lezen en drinken koffie - Agnès Martin-Lugand

Agnès Martin-Lugand heeft zes jaar als klinisch psycholoog gewerkt voordat ze het roer helemaal omgooide en haar droom waarmaakte: het schrijven van een roman. Nadat het boek af was, wilde niemand het publiceren. Via haar leesplatform bood ze daarom downloads van het boek voor een schijntje aan. Het balletje begon te rollen; mensen begonnen over het boek te praten en in no time was het boek 15.000 keer gedownload. De pers en uiteindelijk een uitgever raakten geïnteresseerd en de rest is geschiedenis. Het boek werd een bestseller in Frankrijk, is verkocht aan meer dan 17 landen en is nu ook in het Nederlands vertaald.

Het leven van de Franse Diane komt met een schok tot stilstand wanneer haar man en haar vijfjarig dochtertje bij een auto-ongeluk om het leven komen. Ze raakt in een zware depressie en de enige persoon die zij toelaat is haar vriend en zakenpartner Félix. Samen runnen ze een literair café met de vrolijke naam 'Gelukkige mensen lezen en drinken koffie'. Maar Diane is niet meer gelukkig. Haar familie, haar vrienden en haar zaak; ze kunnen haar niets meer schelen. Ze besluit een tijdje in Ierland te gaan wonen; het land waar haar man zo graag op vakantie had willen gaan, maar waar ze nooit geweest zijn. Ze huurt een cottage in een klein dorp waar ze aarzelend weer op begint te krabbelen. Zal ze daar haar gemoedsrust weer vinden?

Gelukkige mensen lezen en drinken koffie is in al zijn soberheid een buitengewoon boek. De auteur heeft het verhaal heel puur gehouden en alle tierelantijnen weggelaten. De focus ligt helemaal op het fundamentele thema van rouwverwerking. Toch is het niet moeilijk om je helemaal te verliezen in de moeilijke weg van Diane naar acceptatie van de dood van haar geliefden. Ondanks het moeilijke thema is het geen zwaar en moeilijk boek geworden. Het is licht van toon met een toets van humor en door de zeer toegankelijke en boeiende schrijfstijl wil je alleen maar doorlezen om te weten te komen hoe het verder gaat met Diane.
Het boek eindigt met de belofte van een nieuw begin. Anders dan verwacht, maar toch een nieuw begin. Voor gelukkige mensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten