15 januari 2014

Nieuw leesvoer (januari 2014)

Ondanks mijn besluit om geen boeken te kopen dit jaar, komen ze toch wel via andere weg binnen :-). Dat sterkt mijn besluit alleen maar - anders wordt de nog te lezen stapel nog hoger! Welke boeken ik deze maand heb gekregen:
 
Koortsmeisje - Elisabeth Östnäs
Zweden, begin twintigste eeuw. Op een warme septemberdag struint een jonge vrouw, genaamd Luna, verdwaasd door haar huis. Haar vaders levensloze lichaam ligt naast dat van een vrouw. Op verdenking van moord wordt Luna gearresteerd en gevangengezet. Het deert haar ogenschijnlijk niets. Wie is deze verwarde en koelbloedige jongedame, die mogelijk een dubbele moord op haar geweten heeft? Hoe was haar relatie met haar vader en wie is de onbekende vrouw? Maar bovenal: wat is de waarheid achter hun dood? Luna sleept de lezer mee in haar wereld vol koortsachtige, labyrintische denkbeelden. Tot aan de zinderende ontknoping blijft het ware verhaal in mysteriën gehuld.
(ongecorrigeerd leesexemplaar ter recensie voor crimezone.nl. Verschijnt 21-03-2014)

De dood van de nachtegaal - Lene Kaaberdol & Agnete Friis
De dood van de nachtegaal is het derde, onafhankelijk te lezen boek met Nina Borg in de hoofdrol. Natasha, een jonge Oekraïense vrouw, wordt veroordeeld voor de moord op haar Deense verloofde. Hoewel het bewijs overtuigend lijkt, kan Nina Borg maar moeilijk geloven dat Natasha schuldig is.
Nina gaat op onderzoek uit en vindt steeds meer vragen zonder antwoorden: waarom moest Natasha’s verloofde sterven? Wie probeert haar achtjarige dochter te ontvoeren? De raadsels stapelen zich op en voeren Nina terug naar een bloedig verleden in een Oekraïens dorp ten tijde van Stalin.

(recensieboek voor crimezone.nl)


Gedane zaken - Amanda Hodgkinson
1919: Rose, Nellie en Vivian Marsh wonen in een klein armoedig huisje aan de rand van de rivier in het landelijke East Anglia. Door de overstroming van de rivier en de komst van ene Joe Ferrier verandert hun leven voorgoed.
1939: De twintigjarige Birdie Farr werkt in een pub in Londen. Als ze erachter komt dat ze zwanger is, vraagt ze wanhopig haar moeder Nellie om hulp. Die stuurt haar naar haar tante Vivian, en samen regelen zij een adoptie voor Birdie s dochter.
Wanneer Birdie later trouwt met Charles en een zoontje krijgt, gaat ze op zoek naar het meisje dat ze heeft afgestaan.
Haar zoektocht heeft grote consequenties voor haar familie en de mensen van wie ze houdt.

Gedane zaken is een hartverscheurende roman over moederschap, adoptie en het leven van vrouwen op het Engelse platteland in de vorige eeuw.

(recensieboek voor Leesclub Orlando)








IJstijd - Maartje Wortel
James Dillard laat het leven over zich heen komen. Hij woont in hotels, bestelt Franse kazen en dure wijnen en gaat soms met een meisje naar bed. Maar met Marie is het anders. Voor het eerst heeft hij het idee dat er echt iets van hem gevraagd wordt. Tussen James en Marie ontwikkelt zich een uitzonderlijke liefde. Op een klein Zweeds eiland gaat het toch mis: waar James houvast vindt, zakt Marie steeds verder weg in haar zelfverkozen isolement. Niet veel later krijgt James telefoon. Monica, redacteur van een literaire uitgeverij, heeft een verzoek. Of James een boek wil schrijven. Hij stemt toe, in de hoop eindelijk verlost te worden van zijn verdriet, door opnieuw iemand te worden.
IJstijd is een geestige, ontroerende en slimme roman over de liefde, over literatuur en over identiteit. Bepaal jij wie je bent, of word je gedefinieerd door de omstandigheden?
(recensieboek voor 'Een perfecte dag voor literatuur' van NotJustAnyBook)





Geen opmerkingen:

Een reactie posten