3 mei 2013

Recensie: Drift - Peter van Beek

Het is opvallend hoeveel auteurs van jeugdboeken de afgelopen tijd zijn overgestapt op of een zijsprong maken naar het schrijven van thrillers. Ook Peter van Beek (1958) heeft zich, na het publiceren van zeven jeugdboeken, nu gewaagd aan het schrijven voor volwassenen in de vorm van een spannend boek. Naast auteur is hij docent Nederlands en Journalistiek.

Rechercheur Lone Telander is een pittige tante die zich goed staande weet te houden in de politiewereld. Zij is de protagonist in deze thriller die de eerste in een reeks moet gaan worden. In ieder geval wijst de subtitel 'Een Lone Telander-thriller' wel op meer delen.

De lezer wordt vanaf het begin meegezogen in het verhaal: de eerste moord wordt al direct gepleegd wanneer op de veerboot naar Texel een dode vrachtwagenchauffeur in zijn auto wordt gevonden en de moordenaar zonder een spoor achter te laten weet te verdwijnen. Samen met haar collega's uit Alkmaar gaat de Texelse politievrouw Lone Telander op zoek naar de dader. Het wordt een race tegen de klok wanneer er nog meer doden vallen en het onmogelijk lijkt dat deze slachtoffers ook maar iets met elkaar te maken hebben. Wanneer de moordenaar zijn aandacht op Lone gaat richten, volgen de ontwikkelingen elkaar in sneltreinvaart op.

Drift is een prima thriller, recht voor zijn raap met prettige, doodgewone, alledaagse, aardse hoofdpersonen. Zo levensecht dat je het idee hebt dat ze zo bij je binnen kunnen komen vallen. Door de tussengevoegde perspectiefwisselingen waarin de lezer de laatste ogenblikken van de slachtoffers meebeleeft, wordt de spanningsboog goed opgebouwd. Daarbij schotelt de auteur ons interessante en tot de verbeelding sprekende personages voor. Lone Telander is een mooie, pittige naam voor een mooie, pittige vrouw. Met haar en haar collega's, de wat oudere motorliefhebber Simon Kraus en ICT-expert Mihra Mahinovic, die van Bosnische afkomst is, zet Van Beek een team neer dat, mede gezien hun summier vertelde voorgeschiedenissen en hun onderlinge verhoudingen, volop ruimte biedt voor verdieping in volgende verhalen.
Jammer alleen dat halverwege het boek de identiteit van de moordenaar al duidelijk is, waardoor dee grootste spanning wegebt. Het kostte me even tijd om me daarover heen te zetten en de rest van het boek – toch met veel plezier – verder uit te lezen.

Drift is al met al een onderhoudende, in een vlotte schrijfstijl neergepende thriller. De plot zit uitstekend in elkaar en er wordt logisch naar een geloofwaardig eind toegewerkt. De afgelopen tijd is de ene na de andere thriller van Nederlandstalige bodem verschenen en (bijna) allemaal zijn ze het lezen meer dan waard. Drift is een prima nieuwe loot aan deze stam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten