7 januari 2013

Recensie: Prachtige rampspoed - Jamie McGuire


Jamie McGuire woont in Enid Oklahoma met haar man, drie kinderen, vier paarden, vier honden en Rooster de kat. Toen ze op de lagere school een dagboek kreeg, begon ze te schrijven en is daar nooit meer mee opgehouden. Tegen de tijd dat ze afgestudeerd was had ze 21 grote ringbanden vol. Tussen 2010 en 2012 is van haar hand de Providence-trilogie (young adult fantasy romans) verschenen en heeft ze Prachtige rampspoed geschreven. Dit boek was in eerste instantie niet voor publicatie bedoeld maar meer als afleiding neergepend tijdens het redigeren van de Providenceboeken. Gelukkig is het toch bij de uitgever terechtgekomen!

Prachtige rampspoed is een boek over liefde, over vertrouwen en over je open stellen voor de ander, zodat je niet meer hoeft te vluchten voor je verleden.
Travis Maddox is een jonge vent die aan illegale vechtpartijen meedoet om geld voor zijn studie te verdienen. Hij is succesvol en heeft de meisjes voor het uitzoeken....... en dat doet hij dan ook: elke nacht heeft hij een andere groupie in zijn bed. Het onmogelijke gebeurt wanneer hij bevriend raakt met de 19-jarige studente Abby. Zowel Travis als Abby hebben vanwege een moeilijke jeugd last van bindingsangst waardoor het moeilijk is anderen te vertrouwen, laat staan zich voor iemand open te stellen. Zij gaan een weddenschap aan waarbij Abby bij verlies een maand bij Travis zal intrekken. Wint zij, dan onthoudt hij zich een maand lang van onenightstands.
Wanneer Abby en Travis door de weddenschap gedwongen zijn dicht op elkaars lip te leven, komen frustraties en oud zeer naar boven. Wat voelen ze eigenlijk voor elkaar wanneer blijkt dat ze niet met elkaar maar ook niet zonder elkaar kunnen leven? Welke demonen uit het verleden bestrijden ze wanneer ze met elkaar vechten?

Prachtige rampspoed is een heftige en roerige roman voor de iets oudere young adults (17+ volgens de auteur vanwege het expliciete taalgebruik). Het verhaal is lekker gek, vlot en ongecompliceerd. De filmrechten zijn al verkocht en ik kan me goed voorstellen dat hier een moderne variant van de klassieker Grease van gemaakt kan worden.
Travis en Abby worden prachtig geportretteerd. Krachtig, explosief, hun geheimen verbergend achter een pokerface. Maar McGuire weet ook hun kwetsbaarheid op ontroerende wijze naar voren te brengen. Al met al een boeiende roman die net iets te vaak in de herhaling ging met weer een ruzie gevolgd door een vrijpartij. Het had wel iets compacter gekund om het niveau vast te houden. Desalniettemin een plezier om te lezen en het maakt nieuwsgierig naar haar nieuwe boek 'Walking Disaster', waarin het verhaal van Prachtige rampspoed opnieuw wordt verteld, maar nu vanuit het gezichtspunt van Travis. Met, volgens de auteur, enkele verrassende nieuwe elementen en een vooruitblik naar de toekomst van Travis en Abby.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten