31 december 2013

Goodbye 2013, hello 2014!

De laatste dag van het jaar alweer. Altijd een dag van om- en terugkijken. Wat is er allemaal gebeurd, zijn doelen gehaald en kunnen we lessen leren?

2013 was voor mij een jaar van pieken en dalen. 
We hebben natuurlijk hele leuke dingen om op terug te kijken. In januari hebben we een heerlijke vakantie gehad op Tenerife, 11 dagen in de zon, genieten van de mooie omgeving. Hubby heeft zijn studie voetreflexologie afgerond en moet nu alleen nog zijn allerlaatste examen doen en dan heeft hij ook zijn HBO Medische vakken binnen. We hebben - na een koud en nat voorjaar - een prima zomer gehad op de camping. Onze caravan is nog altijd onze toevluchtsplek waar we bij aankomst direct alle sores van ons af voelen glijden. Zelfs na 6 jaar genieten we nog steeds van elke dag die we daar kunnen doorbrengen.

Maar helaas zijn er ook vervelende dingen gebeurd. Mijn moeder moest een tijdje opgenomen worden in een verpleeghuis omdat ze het thuis in haar eentje niet meer redde (gelukkig gaat het nu weer uitstekend met haar!). Ik kreeg slecht nieuws over mijn baan: door een reorganisatie wordt mijn functie opgeheven en eerder deze maand hoorde ik dat er geen vervangend werk voor me is (maar ik heb leuke toekomstplannen die daar weer uit voortvloeien, dus ik zie het als een kans en niet als een bedreiging). Mijn schoonzusje werd ernstig ziek en wordt nu in een hospice verzorgd. Wij zullen binnenkort afscheid van haar moeten  nemen.

Omdat er door alles ook financieel veel voor ons gaat veranderen in 2014 hebben we een paar maatregelen genomen.
Allereerst is onze tweede auto de deur uitgedaan, nadat we via de ANWB Verkoopsite een goed bod hadden gekregen. De tweede auto was toch al een luxe, maar wel eentje waar we aardig aan gewend waren. Tot op heden hebben we hem gelukkig nog helemaal niet gemist! En de kosten zijn behoorlijk gedaald. Onze huidige auto is een ouwetje (Opel Astra uit 2002) maar voldoet nog prima en rijdt uitstekend. En voor een eventuele vervanging hebben we een spaarpotje met genoeg reserve om een goede 2ehandse te kunnen aanschaffen.
Ten tweede zijn we begonnen het aflossingsvrije deel van onze hypotheekschuld versneld af te lossen. Met de eerste aflossing gingen we gelijk € 8,5 / maand minder betalen. Dat lijkt weinig, maar op jaarbasis scheelt het toch. En begin 2014 lossen we weer een deel af, dan wordt het verschil weer een stukje groter.
Ten derde hebben we onze schoonmaakhulp opgezegd. Ze wilde zelf ook graag minderen en gaf aan dat ze meer tijd voor zichzelf wilde hebben. Van beide kanten dus een gewilde oplossing. Alleen moeten we nu zelf weer aan de poets en dat is niet mijn favoriete hobby :-).
Ten vierde heb ik zojuist onze zorgverzekering aangepast. Via de Zorgvergelijker 2014 van de Consumentenbond kwamen we uit bij De Friesland Zorgverzekering waar we per maand zo'n € 65 / maand minder gaan betalen. Tel uit je winst! We hebben dan geen aanvullende verzekering meer (was vorig jaar ook al minimaal) en de hoogst mogelijke eigen risico. Maar onze gezondheid is dusdanig dat we dat wel durven wagen *afkloppen*. En volgend jaar zien we wel weer verder - je kunt de zorgverzekering per jaar aanpassen. Het loont echt de moeite om niet klakkeloos van jaar tot jaar dezelfde verzekering aan te houden maar goed te kijken wat je echt nodig hebt.

Al met al zijn we tevreden met wat we hebben bereikt en met de vooruitzichten voor het nieuwe jaar. Ik verlies mijn baan, maar heb goede toekomstplannen. En hubby gaat zijn praktijk voor voetreflextherapeut starten. En we hebben voor het nieuwe jaar onze caravan op ons plekje staan - waar we altijd terecht kunnen om uit te blazen en bij te tanken.
We zullen ons ook moeten voorbereiden op het verlies van mijn schoonzusje. Zo blijft het leven altijd geven en nemen. Geniet daarom van de dagelijkse dingen en: stel niet uit wat je graag wilt doen!


Een heel fijn, gezond, gelukkig en vrolijk 2014 gewenst!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten