28 oktober 2011

Nieuw leesvoer (oktober)!

Grafteken - Arnaldur Indridason
In Grafteken maakt rechercheur Erlendur weer zijn langverwachte opwachting, als op het met bloemen opgemaakte graf van de IJslandse vrijheidsstrijder Jón Sigurðsson het naakte lichaam van een meisje gevonden. Waarom juist daar?
Erlendur en zijn collega’s staan voor een raadsel. Het slachtoffer was verslaafd aan heroïne. Dus beginnen Sigurður Óli en Elínborg hun onderzoek in het drugsmilieu. Een spoor leidt naar de Westfjorden van IJsland, waar Jón Sigurðsson vandaan kwam. Bestaat er een verband? Het oplossen van deze zaak wordt pas echt delicaat als blijkt dat ook kopstukken uit de economische wereld tot de verdachten behoren.

(recensieboek)Chaos in New Orleans - James Lee Burke
Aan het einde van de zomer van 2005 legt een storm met een grotere verwoestende kracht dan de bom op Hiroshima de rauwe zenuw van zuidelijk Louisiana bloot.
Dit is de gruwelijke werkelijkheid die Dave Robicheaux, inspecteur in New Iberia, ontdekt als hij in New Orleans wordt ingezet. Aan het begin van James Lee Burkes nieuwe roman Chaos in New Orleans worden het stadscentrum en de woonwijken na orkaan Katrina overspoeld met plunderaars van diverse pluimage. Doordat de elektriciteitscentrale van de stad is verwoest, is New Orleans verworden tot een middeleeuwse samenleving. Er is geen recht, geen orde, geen bescherming voor de zwakken, de hulpelozen en de onschuldigen. Lijken drijven door de straten of zijn gespietst op de takken van verdronken bomen. In deze apocalyptische nachtmerrie moet Robicheaux op zoek naar twee serieverkrachters, een aan morfine verslaafde priester en een zwerver.
In zijn unieke stijl die het genre overstijgt, schept James Lee Burke een angstaanjagend kil beeld van het leven in New Orleans na Katrina. Door de beschrijvingen van mensen op hun best én op hun slechtst, is Chaos in New Orleans niet zomaar een actiethriller, het is ook een aangrijpend verhaal over moed en opoffering dat door recensenten al is uitgeroepen tot Burkes beste werk.

(aankoop bij Kringloopwinkel)

De dood voor ogen - Peter James
Tom Bryce vindt een cd in de trein en neemt hem mee naar huis. 's Avonds speelt hij de schijf uit nieuwsgierigheid af op zijn pc en ziet tot zijn ontzetting een filmpje van een jonge vrouw die voor de camera wordt vermoord. Op hetzelfde moment probeert de politie in Brighton, onder leiding van inspecteur Roy Grace, de identiteit te achterhalen van een vrouw wier onthoofde lichaam in de duinen gevonden is.
Niet lang nadat Tom de inhoud van de cd heeft bekeken, wordt zijn dood aangekondigd op internet, een gruwelijke attractie, en begint een race tegen de klok.

(aankoop bij Kringloopwinkel)


De schaduw van Lucifer - David Hewson
Daniel Forster heeft een zomerbaantje in de bibliotheek van een verzamelaar en raakt betoverd door het verleidelijke Venetië. Wanneer hij er door zijn werkgever op uit wordt gestuurd om een viool te kopen van een dief, zet hij een kettingreactie van geweld en bedrog in gang. Hij komt terecht in een politieonderzoek en in een wervelwind die draait om een mooie vrouw, een mysterieus palazzo en een eeuwenoude verloren gewaande partituur. Zonder dat hij het beseft, volgt Daniel met elke stap de voetsporen van een andere jongeman, die in 1733 oog in oog kwam te staan met een moordenaar. Twee verhalen van passie en komen samen en slepen de lezer mee van een geniaal wonderkind en een genadeloze moordenaar naar een schitterend crescendo.
(recensieboek)


Bloedband - Robert Goddard
Stephen Swan, pas afgestudeerd geoloog in Texas, weet niet beter dan dat zijn oom, Eldritch Swan, tijdens Hitlers Blitzkrieg is omgekomen. Als hij besluit bij zijn moeder in Engeland op bezoek te gaan, hoort hij tot zijn stomme verbazing dat zij al een gast te logeren heeft: oom Eldritch. Zijn moeder vertelt hem dat zijn oom eigenlijk al die tijd in een Ierse gevangenis heeft gezeten en dat hij onlangs is vrijgekomen.Als Stephen onderzoekt hoe en waarom oom Eldritch in de gevangenis is beland, stuit hij op een samenzwering rond vervalste Picasso´s en de onterfde familie van een Antwerpse diamanthandelaar…
(gekregen van een collega)Onder de meidoorn - Ai Mi
Jing Qui, een onschuldig schoolmeisje, wordt tijdens de Culturele Revolutie naar een afgelegen bergdorp gestuurd voor 'heropvoeding'. Wanneer haar vader als kapitalist gevangen wordt gezet, weet Jing Qui dat haar toekomst - en die van haar familie - afhangt van hoe goed zij zich gedraagt in de ogen van de overheid. Een verkeerde beweging en hun levens kunnen voor altijd verpest zijn.
Haar voorzichtige bestaan komt op zijn kop te staan als ze verliefd wordt op Lao San, de aantrekkelijke zoon van een hooggeplaatste militaire familie.
Gezien het verschil in hun sociale afkomst is een verhouding tussen de twee uitgesloten. Maar hun wederzijdse aantrekkingskracht is echter sterk en niet te negeren.
Wanneer lao San plotseling verdwijnt, moet Jing Qui haar ideeen over liefde, eer en loyaliteit onder de loep nemen om te beslissen waar ze echt in gelooft.

'De Chinese roman van het jaar!' Asia Weekly

Onder de meidoorn is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen, en werd verfilmd als Hawthorn Tree Forever door Zhang Jimou, de regisseur van onder andere Raise The Red Lantern.

(recensieboek)

Tussen twee vuren - Malin Persson Giolito
Karin Lidstrand, onderwijzeres van de zevenjarige Alex, maakt zich grote zorgen om hem. Alex komt onverzorgd op school en heeft enorme woede-uitbarstingen waarin hij iedereen in zijn omgeving slaat, bijt en schopt. De enige die hij soms toelaat is zij. Karin is bang dat hij thuis mishandeld wordt, en als ze op een gegeven moment niet alleen blauwe plekken op zijn lichaam vindt maar ook brandplekken, slaat ze alarm. Maar dan krijgt de politie een telefoontje dat Alex’ vader dood in de woning ligt. Alex zit naast hem, met een mes in zijn handen, steeds herhalend dat hij zijn vader heeft doodgestoken… Geschreven vanuit het perspectief van Alex’ juf, zijn advocate en zijn moeder heeft Malin Persson Giolito een psychologische thriller knap verweven met een aangrijpend familiedrama.
(recensieboek)


Vals alarm - Marelle Boersma
Een scheiding komt in de beste families voor. Maar wat doe je als je kind inzet wordt van een wraakactie van de vader? Janna probeert haar veeleisende baan zo goed mogelijk te combineren met de zorg voor haar dochter Fleur en haar echtgenoot Roderick. In die volgorde. Als Roderick bij een jongere vriendin intrekt, blijkt hij zijn vertrek zorgvuldig te hebben voorbereid. Janna blijft berooid achter. Ze onderneemt een laatste poging om de schade te beperken, maar haalt zich hiermee de woede van haar ex op de hals. Te laat beseft ze dat Roderick haar harder kan raken dan ze ooit had gedacht. Als hij ervoor zorgt dat Fleur gedwongen uithuis geplaatst wordt, knapt er iets in haar.
(recensieboek)


Moordlust - Buthler & Ohrlund
Christopher Silfverbielke lijkt charmant, maar achter deze façade schuilt een meedogenloze, manipulatieve man, gewend om te krijgen wie en wat hij wil. Maar geld en succes zijn niet genoeg; hij heeft nieuwe kicks nodig. Hans Ecker is zijn enige vriend en medestander in deze ruige levensstijl. Johannes Kruut is een rijke jongen die door de twee vrienden wordt getolereerd. Wanneer alle seks en drugs niet meer volstaan, gaat het trio op zoek naar nieuwe spanning. Een wedstrijd wie de gevaarlijkste dingen durft te doen ontaardt in een spiraal van geweld en uiteindelijk moord. Het kat-en-muisspel tussen rechercheur Jacob Colt en de drie mannen is begonnen…
(recensieboek)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten