23 december 2011

The Killing I: geweldige DVD-serie!

De afgelopen maanden hebben we genoten van de geweldige, spannende DVD-serie: The Killing I. Een Deense productie die uitblinkt in een superverhaal met superacteurs en een superscript.
De zaak draait om de moord op Nanna Birk Larsen, dochter van de eigenaar van een verhuisbedrijf. Sarah Lund (actrice: Sofie Grabol) is de rechercheur die de zaak probeert op te lossen. Ze raakt bij de zaak betrokken op de dag dat ze afscheid neemt van het korps omdat ze naar Zweden gaat verhuizen. Maar haar koppige inzet en vasthoudendheid zetten dat op een laag pitje, tot verdriet van haar Zweedse verloofde en tot vreugde van haar zoon die niet mee wilde. En tot ergernis van haar collega Jan Meyer (eigenlijk haar opvolger, maar hij krijgt haar niet van de moordzaak af) die heel eigen ideeën over de dader heeft.
Tijden het onderzoek blijkt al gauw dat Nanna meer was dan de onschuldige scholiere zoals haar ouders haar zagen. Ze houdt van feesten en blijkt een verhouding te hebben gehad met... ja, met wie? Is het haar leraar? Of was het een vriendje van school? En wat heeft de wethouder van Onderwijs met de zaak te maken?
Sarah heeft het gevoel dat ze aan alle kanten wordt tegengewerkt; speelt de plaatselijke politiek hier een kwalijke rol?
Ik zal hier verder niet al te veel uitweiden, want je vertelt al gauw te veel. Elke aflevering eindigt met een cliffhanger, zodat je eigenlijk alleen maar steeds verder wilt kijken. Absolute aanrader voor liefhebbers van (Scandinavische) thrillers! Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat de serie wat mij betreft iets korter had gekund. Nu werd er steeds weer een nieuwe verdachte geïntroduceerd en werd de verhaallijn onnodig ingewikkeld gemaakt. Afgezien daarvan: top!!

De DVD-box bestaat uit 5 DVD's met op elke DVD 4 afleveringen die elk een uur duren. Elke aflevering beslaat 1 dag uit het onderzoek.

De truin die Sarah Lund in de serie veel draagt (zie foto), is een regelrechte hit op internet en er is zelfs een speciale site voor (kan de link mu niet vinden; zodra ik die heb plaats ik hem hier uiteraard).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten